
Spirulina
Spirulina niepodważalnie ma wpływ na człowieka i jego organizm.
Zwykle spirulina kojarzy się tylko z elementem dodatkowym wszelkiego rodzaju koktajli, czy to owocowych, czy warzywnych, ew. dodatkowy składnik suplementów i batonów energetycznych. Warto jednak wspomnieć o tym, że suplementacja spiruliną jest tak korzystna, że na jej temat powstało już ponad tysiąc artykułów naukowych.
Czym jest spirulina?
Choć wielu by ją o to nie podejrzewało, spirulina jest rodzajem bakterii (cyjanobacterium), żyjącym w słonych i słodkich wodach. Bakterie te często określa się jako algi o niebiesko-zielonym kolorze. Potrafią produkować energię pozyskaną ze światła, tak jak rośliny - procesem fotosyntezy.
Spirulina w walce z nowotworem
Badania wykonane na zwierzętach podsuwają myśl, jakoby spirulina miała zwiększać wytwarzanie przeciwciał, białek, które mają walczyć z infekcjami. dodatkowo ma wpływać pozytywnie na odporność, dzięki czemu chronić przed infekcjami, a także z nowotworami. W tym temacie (walki z komórkami rakowymi) wypowiada się ponad 70 artykułów naukowych. Przeprowadzono testy na komórkach trzustki u człowieka, gdzie wykazano, iż leki eksperymentalne wpłynęły znacząco na ekspansję komórek rakowych poprzez ich zmniejszenie.
Obniżenie ciśnienia krwi
Badania wykazały, że już 4,5 grama spiruliny spożywanej dziennie może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi. Może być to wynikiem większą ilością wyprodukowanej ilości tlenku azotu, który wpływa na rozluźnienie się naczyń krwionośnych oraz ich rozszerzanie.
Cholesterol LDL i trójglicerydy
Dodatkowo spirulina zaniża poziom całkowitego cholesterolu, LDL, a także trójglicerydów, przy czym wpływa korzystnie na poziom HDL (dobrego cholesterolu). Na badaniu 25 osób (z cukrzycą typu drugiego) do takich wyników doprowadziły już 2 gramy spiruliny pobierane codziennie.
Spirulina w walce z anemią?
Badanie wykonane na 40 starszych osobach, u których stwierdzono niedokrwistość, podawanie spiruliny doprowadziło do wzbogacenia krwinek czerwonych w hemoglobinę, dodatkowo wpływając korzystnie odporność tychże osób. W tym temacie jednak należy wykonać więcej badań.
Siła i wytrzymałość mięśniowa
Dwa badania wykonane w kontekście wzrostu siły i wytrzymałości mięśniowej wykazały, że spirulina działa korzystnie, tj. mięśnie potrzebują zdecydowanie więcej czasu, aby się zmęczyć. Jeszcze inne badanie wskazuje na wzrost siły mięśni dzięki spirulinie.
Skutki uboczne spiruliny
Przede wszystkim spirulina musi być najwyższej jakości. Ta zanieczyszczona może być powodem wielu skutków ubocznych, takich jak: uczucie pragnienia, bóle brzucha, nudności oraz wymioty, przyspieszone bicie serca, wstrząsy, a nawet i śmierć. Nie jest dokładnie wiadomo, czy kobiety w ciąży i dzieci mogą ją spożywać, choć co najmniej dwa źródła podają, że nie wolno im podawać.
Dawkowanie spiruliny
Kwestia ta jest rozpatrywana dość indywidualnie, w zależności od celu. Np. kiedy ma się podwyższony cholesterol sugeruje się 1-8g spiruliny dziennie, obniżenie ciśnienia krwi - 3,5 do 4,5 g dziennie, aby wpłynąć na mięśnie używa się od 2 do 7,5 g spiruliny dziennie. Nie ma jeszcze konkretnych badań określających ilość i wielkość dawek spożywanych dobowo. Przekraczanie jednak dawek nie jest zalecane.